Meny Stäng

Snurrfåtölj i rotting

Känner du att det saknas någonting i hemmet? Du har inrett precis efter egen smak och byggt upp en exklusiv miljö, men du känner fortfarande den där gnagande känslan av att det är någonting som saknas.

 

Här har du lösningen! Rotting

 

Snurrfåtölj i rotting i hemmet

 

Rotting är ett mycket högaktat material på marknaden. Numera finns dock den konstgjorda varianten, så kallat konstrotting, som tillverkas snabbt i stora mängder för att tillgodose en allt bredare marknad. Det här medför att snurrfåtöljer som tillverkats i äkta rotting blir desto mer attraktiva, och det är vad detta handlar om. Längre ner följer en förklaring av vad rotting egentligen är.

 

Snurrfåtöljer är i sig mycket exklusiva möbler som kan sätta en helt ny karaktär på ett rum. Med en snurrfåtölj i rotting får du en möbel som tar det till nästa nivå. Det fina med rotting är att det ger ett handgjort lyster som får snurrfåtöljen att sticka ut ännu mer i möblemanget, och till och med utan dyna på kommer den här göra sig elegant i vilket rum du än väljer att ställa den. Rotting är dessutom ett bekvämt material att sitta på tack vare den fantastiska flexibiliteten, så komforten är ännu en fördel som du kan lägga till listan.

 

Vad är rotting?

 

Rottingpalmen – eller Calamus Rotang som den egentligen heter – är en speciell typ av palm som växer i Asiens tropiska natur. Man skulle kunna säga att stammen klättrar uppåt som en lian på grund av dess, i jämförelse med andra palmer, mycket tunna stam. Tjockleken uppgår aldrig över 5 centimeter och dessa lianliknande palmer kan bli upp till 200(!) meter höga. Någonting för Tarzan att bita i?

 

Det är från kärnan av detta material man framställer rotting – ett mycket tåligt och samtidigt oerhört smidigt material som används för att tillverka bland annat möbler, korgar och dylikt. Numera finns den konstgjorda varianten av rotting, som helt enkelt kallas för konstrotting, och tack vare det har man kunnat bredda utbudet av rottingprodukter rejält.

 

Det är fortfarande allra vanligast att rottingväven som utgör de flesta rottingmöblerna är handvävd. Det är en konst i sig att väva rotting för att det ska hålla och fungera för möbeltillverkning, och trots att det ibland påtalas att rottingväven görs per maskin idag så görs faktiskt det mesta för hand. Det är en anledning till att snurrfåtöljer i rotting kostar en del. Naturlig rotting är ett fint material och möblerna som tillverkas utav det får ett mycket tydligt klassiskt lyster.

 

Varje rottingtråd som används i möblerna är behandlade var för sig för att materialet ska få den där tåligheten och flexibiliteten som kännetecknas äkta rotting. Tråden skalas ut ur stammen för att sedan tvättas, kokas och slutligen slipas. När trådarna vävs ihop blir de tillsammans ett material som inte bara är mycket tåligt och bekvämt att sitta på, utan även ett mycket exklusivt material som vävs för hand av händer som tillverkar några utav marknadens vackraste möbler.