Meny Stäng

Snurrfåtölj 60-tal

60-talet präglades av många nya former och färgkombinationer. Som en motvikt till den snabbt växande stilrenheten frodades en typ av möbeldesign som kom att revolutionera hela möbelbranschen. Konventionella möbeldesigner ersattes av karaktäristiska utformningar och starka färgkombinationer. Man brukar säga att det var den växande popkulturen i 60-talets Amerika som gav upphov till den drastiska förändringen som spred sig över hela världen och gav okonventionella möblemang en allt starkare marknad.

 

Snurrfåtöljerna var inget undantag. Starka färger präglade de enkla utformningarna för att passa in i marknadens utveckling. Snurrfunktionen för en modell från 60-talet var betydligt enklare än vad dagens marknad kan erbjuda, men resultatet gav ändå detsamma. Man kan dessutom dra paralleller mellan klassiska fåtöljer och en fantastisk hållbarhet då vi än idag kan se snurrfåtöljer på marknaden som producerades på 60-talet. Dessa fåtöljer brukar emellertid kosta en del, men för en snurrfåtölj vars konstruktion har hållit i över 50 år – det är en möbel som är värd att betala lite mer för.

 

Retrodesignens födelse

 

Den främsta anledningen till att den så kallade retrostilen föddes från början var för att skapa en motsvarighet till de enkla och trista möblerna som inredde hem under krigstiden, som då präglades av det enklast möjliga – ofta i grått eller någon annan enkel färg. Det var svårt att fokusera på någon form av vardag när kriget var i full gång, så när kriget väl upphörde var det hög tid för en ny era av iögonfallande möbeldesigner att ta sin rättmätiga plats på modekartan.

 

Det blev roligt och intressant att lägga möda på inredningen tack vare retrostilens egensinniga färgkombinationer och uppseendeväckande utformningar. Människor började så småningom tro på allt som var vackert i världen, och med retrodesignens hjälp kunde man ta ett jättekliv på en gång istället för att smyga fram på utvecklingens modekurva.

 

60-talets betydelse för snurrfåtöljens design

 

Generationen som följde den världsomvälvande krigstiden var den som satte förändringens stämpel på det ljuva 60-talet. Man hade vuxit upp med den föregående generationens enkla möbeldesigner, och mycket tack vare den växande popkulturen förändrades hela grundprincipen för den allmänna möbeltillverkningen. Den nya generationen kunde inte nöja sig med den enkelhet som tidigare rått i de traditionella hemmen. Istället växte denna karaktäristiska möbeldesign till sig och skapade en ny standard för vad som ansågs vara fint i ett hem. Det skulle vara mycket former och färger, och det präglade framtidens möbeltillverkning – kanske mer än någon annan generation. Dagens snurrfåtöljer kommer ofta i de mest häpnadsväckande och iögonfallande designer, och det var på det ljuva 60-talet som de första tegelstenarna till detta faktum lades.

 

60-talets snurrfåtöljer ännu kvar på marknaden

 

Du kan hitta snurrfåtöljer från 60-talet än idag hos många antikhandlare och på diverse köp-och-sälj-sidor. Antika möbler är mycket attraktiva, och den design som skapades på 60-talet är mycket efterfrågad på dagens marknad. Det är inte ovanligt att dessa snurrfåtöljer kostar en del, men antikvärdet i dessa iögonfallande fåtöljer är värda några extra kronor!